DNS Nedir?
DNS yani Domain Name System, Türkçe adıyla Alan İsim Sistem. İnternetteki her birim Diçin www.sitename.com şeklinde isimlerle karşılık kurulmuştur. DNS sunucuları bu tarz internet adreslerinin IP adresine karşılığını kayıtlı tutmaktadır.
DNS Neden Kullanılır?
Diyelim ki evde canınız çok sıkıldı ve bilgisayarınızı açtınız. Bilgisayarınızda yüklü olan herhangi bir web tarayıcısına girdiniz ve Instagram’a girmek istediniz. Çoğu kullanıcı Instagram’ın IP adresini bilmez ve bu yüzden direkt olarak web tarayıcısının arama çubuğuna Instagram yazar ve siteye yönelir. İşte buradaki Instagram’ın IP adresiyle Instagram ismini birleştiren sisteme DNS adını veriyoruz. Aslında bu sistem bizi zor karmaşık numaralardan kurtarıyor ve hayatımızı kolaylaştırıyor.
DNS Sunucusu Nedir ve Nasıl Çalışır?
DNS temel olarak 4 alt sunucudan oluşur.
1. DNS Resolver
2. DNS Root Server
3. TLD Name Server
4. Authoritative DNS Server
DNS Resolver
DNS çözümleyici olarak da bilinen bu server kullanıcının girdiği site isminin karşılaştığı ilk serverdır. Girilen domain DNS resolver serverında bir sorgulamay tutulur ve uygun IP adresiyle eşleşmesi için bir yol çizer. Bu eşleştirme için ilk olarak kendi belleğini kontrol eder eğer ki eşleştirecek bir IP adresi tanımlayamazsa Root Server bu işi devralır.
DNS Root Server
DNS Root Server için DNS’in beyni gibi desek yanlış olmayabilir çünkü bu server DNS Resolver’a IP adresini nerede bulabileceğine dair veri gönderir ve yönlendirme yapar. Balığı değil balık tutmayı öğretir yani:)
TLD Name Server
Açılımı Top Level Domain olan bu server adından da anlaşılacağı gibi üst düzey alan isimlerinin adres bilgilerini içerisinde bulundurur fakat kullanıcının girmiş olduğu web sitesinin IP sinin tamamını bulundurmaz. Onun yerine .com, .org, .edu gibi alan adı uzantılarını bulundurur ve işi Authoritative DNS Server’a devreder.
Authoritative DNS Server
Yetkili Alan Adı Sunucusu olarak da bilinen bu sunucu yapılan işlemlerin son durağıdır. Kullanıcın girmek istediği web sitesine ait tüm bilgiler IP adresi bile dahil olmak üzere bu sunucunun içerisinde bulunmaktadır. Authoritative DNS Server ulaşılmak istenen web sitesinin IP adresini çözümleyiciye yani DNS Resolver’a gönderir ve işlem tamamlanmış olur. Bütün bu işlemler birkaç saniye içerisinde gerçekleşir ve istenilen siteye kullanıcı hızlı bir şekilde bağlantı sağlamış olur.
CyberTEDU, Siber Anadolu Toplulukları kurucu üyesidir.
© CyberTEDU 2024