İki veya daha fazla bilgisayarın birbiriyle haberleşmesi için belirli protokollere ihtiyaç vardır. TCP/IP, günümüzde en yaygın olarak kullanılan protokol takımıdır ve TCP/IP Protokol Suiti, İnternette veri aktarımı için kullanılan 2 protokolü temsil eder; Transmission Control Protocol (TCP) ve Internet Protocol (IP).
İnternet protokol suiti, verilerin nasıl paketlenmesi, ele alınması, iletimi, yönlendirilmesi ve kabul edilmesi gerektiğini belirten uçtan uca veri iletişimi sağlar. Bu işlevsellik, ilgili tüm protokolleri, her protokolün ağ kapsamına göre sınıflandıran dört soyutlama katmanı halinde düzenlenmiştir. Belirli bir uygulama için katmanların uygulanması bir “protokol yığını” oluşturur. TCP/IP Suiti’de bu yığınlardan en önemlilerinden birisidir. En yüksekten en düşüğe doğru katmanlar, uygulamalar için süreçten işleme veri alışverişini sağlayan uygulama katmanı; ana bilgisayardan ana bilgisayara iletişimi yöneten taşıma katmanı; bağımsız ağlar arasında ağlar arası iletişim sağlayan internet katmanı; tek bir ağ segmenti (bağlantı) içinde kalan veriler için ise iletişim yöntemlerini içeren bağlantı katmanı.
Application Layer (Uygulama Katmanı): Bu katmanda veriyi göndermek talebinde bulunan uygulama ve kullandığı dosya biçimi tespit edilerek gönderilen verinin türüne göre farklı protokoller çalıştırılır (HTTP, SMTP, FTP, Telnet, vs.) ve programlarla ilgili taşıma protokollerinin haberleşmesi sağlanır. Örneğin HTTP (Hyper Text Transfer Protocol), web sayfaları ve diğer web kaynakları gibi çeşitli verilerin aktarımı için kullanılır. Web sayfaları,HTML,CSS,JavaScript, resimler ve videolar gibi farklı türdeki verileri içerebilir. Bir web tarayıcısı, kullanıcının bir web sitesine erişmek istediğinde HTTP protokolünü kullanarak sunucudan veri isteyebilir. Uygulama Katmanı, taşıma katmanıyla portlar aracılığıyla haberleşir. Portlar numaralandırılmış standart uygulamalardır ve Taşıma Katmanında gelen paket içeriğinin türünün anlaşılmasında rol oynar.
Transport Layer (Taşıma Katmanı): Yerel ağda veya yönlendiricilerle ayrılmış uzak ağlarda ana bilgisayardan ana bilgisayara iletişimi gerçekleştirir. Uygulamaların iletişim ihtiyaçlarına yönelik bir kanal sağlar. UDP (User Datagram Protocol), güvenilir olmayan, bağlantısız bir datagram hizmeti sağlayan temel aktarım katmanı protokolüdür. (TCP) Transmission Control Protocol ise akış kontrolü, bağlantı kurulması ve verilerin güvenilir şekilde iletilmesini sağlar.
Internet Layer (İnternet Katmanı): Bu katmanda, veri paketlerinin kaynaktan hedefe iletilmesi kontrol edilir ve bu işlemler gerçekleştirilir. Ağ iletişimi için vazgeçilmez protokollerden biri olan IP’nin yanı sıra, OSPF, DHCP, ICMP, ARP gibi birçok protokol de bu katmana aittir. Bir başka deyişle, İnternet Katmanı, ağ sınırları arasında datagram alışverişi yapar. Temel ağ bağlantılarının gerçek topolojisini (düzenini) gizleyen tek tip bir ağ arayüzü sağlar. Bu nedenle ağlar arası iletişimi kuran katmandır denilebilir. Bu katman, TCP/IP protokol paketi için kullanılan adresleme ve yönlendirme yapılarını tanımlar. Bu kapsamdaki birincil protokol, IP adreslerini tanımlayan İnternet Protokolüdür. Yönlendirmedeki işlevi, veri paketlerini, son veri hedefine daha yakın bir ağa bağlantısı olan bir IP yönlendiricisi olarak işlev gören bir sonraki ana bilgisayara taşımaktır.
Network Access Layer (Ağ Erişim Katmanı): OSI referans modelinde veri bağlantı ve fiziksel katmanları kapsayan, fiziksel bağlantı ve veri iletimiyle ilgili protokollerin bulunduğu bir katmandır. Ağ Erişim Katmanı, fiziksel ağa erişim sağlar yani gönderilen verilen son durağıdır. Verilerin fiziksel olarak 1 ve 0’lara dönüştürülerek taşınması sağlanır. Ethernet, FDDI, Token Ring, ATM, OC, HSSI ağ ara yüzlerine örnektir. Ethernet, Ağ Erişim Katmanı’nda kullanılan ve veri iletiminin fiziksel görünümünü sağlayan en yaygın kablolu yerel ağ teknolojisidir.
TCP/IP Suiti’ne karşılık ayrıca The Open Systems Interconnection (OSI)Modeldediğimiz bir referans modeli daha vardır.
CyberTEDU, Siber Anadolu Toplulukları kurucu üyesidir.